Euro NCAP Testleri Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Bu gün yine güzel bir konudan bahsedeceğiz arkadaşlar, bizleri araç içinde güvenle oturmamızı sağlayan bir kuruluştan bahsetmek istiyorum. Evet otomotiv sektöründe her farklı müşterinin istedikleri ve arzuları farklı olmaktadır, bazılarımız konfor ararken bazılarımız hız ve performans bazılarımız için ise olmazsa olmazı güvenliktir. Peki bu kadar araç üretiliyor evet fabrikalar araçlarına güveniyor sürekli yeni güvenlik sistemleri geliştiriliyor peki bu güvenlik sistemlerini kim denetliyor ? Gelin buna birlikte bakalım.

Euro NCAP yani açılımı Euro New Car Assessment Programme, yani Türkçe açılımıyla Avrupa Yeni Araç Değerlendirme Programı. Avrupa pazarındaki otomobillerin güvenlik testlerini yapan bu kuruluş 1997 yılında Taşımacılık Araştırma Laboratuvarı ve Birleşik Krallıklar Taşımacılık Departmanı tarafından kurulmuştur.

Euro NCAP araçların çarpışma testlerinin sonuçlarını yıldızlı sistemle değerlendirmeye almaktadır bu sistemin hem daha anlaşılır ve hem kolay olduğu görüşü bu sisteme geçişi etkilemiştir. Yapılan bu testlerde ön, yan ve direk kısımlarının çarpışmalarından elde edilen veriler belirli metoda uygun bir şekilde sürücü, yolcu, çocuk ve yaya güvenliği alanında ayrı ayrı değerlendirilerek ortaya yıldız puanı çıkmaktadır. Minimum 0, maksimum 5 yıldız verilir.

Enteresan bir bilgi de vermek istiyorum Euro NCAP tarihinde ilk 5 yıldız almayı hak kazanan araç ise Renault Laguna‘dır.

Euro NCAP Testleri Nasıl Yapılıyor ?

Yapılan bu testlerde asıl olarak bakılan araç içindeki sürücü, yolcu, çocuk yolcu ve yaya güvenliğinin sağlanması ve verilen bu yıldız puanlar buradaki verilerin toplamı bir şekilde verilmektedir.

  • Ön Çarpışma Testleri: Bu testte duran bir bariyere, 64 km/h yani 40 mph hızında ki araç önden olacak şekilde bariyere çarptırılmaktadır.
  • Yan Çarpışma Testleri: Bu testte ise duran bir bariyere, 50km/h yani 31 mph hızında ki araç yan kapıdan olacak şekilde bariyere çarptırılmaktadır.
  • Direk ile Çarpışma Testleri: Bu aşamada ise 29 km/h yani 18 mph hızında yanal hareket eden araç 259 mm çapında ki durağan direğe yine sürücü kapı kısmından çarptırılmaktadır.

Tüm bu değerlendirilmelerden sonra ortaya bir yıldız puanı çıkmakta ve 0 ila 5 arasında bir yıldız puanı belirlenmektedir. Gelin bu yıldızların nasıl bir değeri ifade ettiklerine bakalım.

5 YILDIZLI GÜVENLİK: Çarpışma korumasına yönelim mükemmel genel performans, sağlam çarpışmadan kaçınma ekipmanı ile donatılmış.

4 YILDIZLI GÜVENLİK: Çarpışma korumasına yönelik iyi genel performans, ilave çarpışmadan kaçınma teknolojisi mevcut olabilir.

3 YILDIZLI GÜVENLİK: Yolcu koruma konusunda ortalama ile iyi arasında ancak en güncel çarpışmadan kaçınma teknolojisi her zaman yok.

2 YILDIZLI GÜVENLİK: Nominal çarpışma koruması ancak çarpışmadan kaçınma teknolojisi yok.

1 YILDIZLI GÜVENLİK: Marjinal çarpışma koruması ancak çarpışmadan kaçınma teknolojisi yok.

0 YILDIZLI GÜVENLİK: Yasal olarak satılabilmesi için tip onay standartlarını karşılar ama kritik modern güvenlik teknolojisi içermez.

Evet buraya bakınca şimdi ister istemez düşünüyoruz bizim ülkemizdeki ‘Şahinler’ ve ‘Doğanlar’ acaba kaç yıldız alırdı bunu sizin hayal gücünüze bırakıyorum değerli okuyan arkadaşlar 🙂

Evet gelin şimdi de 2020 yılında yapılan testlerde başarılı olmuş araçlara bakalım.

2020 Yılı En Güvenli Aile Arabaları

2020 Yılı En Güvenli Filo Araçları

2019 Yılının Sınıfında En İyi Arabaları Listesi

Euro NCAP Testleri Neden Önemlidir Dikkat Etmeli miyiz ?

Tabi ki hepimiz araçlarımızın güvenli olmasını ve sevdiklerimizin canını korumasını temenni ederiz güvenlik konusu tabi ki her markanın farklı bir politika izlediği bir konudur. Nasıl mı ? Evet Renault Groupe kendi markalarını çıkarıyor fakat aynı zamanda daha düşük gelirli ülke pazarlarında ise Dacia markasını kullanıyor bu da demek oluyor ki evet güvenlik çok önemli olsa da bazen firmalar düşük gelirli ülkelerin pazarlarına hitap etmek için bazı malzeme kalite eksikliği fedakarlığına gidiyorlar bu da Dacia markasının araçlarının maalesef ki Euro NCAP’ta düşük yıldızlı puanlar almasıyla sonuçlanıyor. Aynı zamanda tabi ki güvenlik sistemlerinden söz ettiren ve test videosunu bile izlememize gerek duymayan bir Volvo markasıyla karşı karşıyayız dediğim gibi tamamıyla bu güvenlik konuları tabi ki standardın üstü bir güvenlik için konuşacak olursak firmanın hangi pazarı hedeflediği konusu ile doğru orantılı olarak artıp azalıyor diyebiliriz. Bizim gibi müşteriler ise kalite ve güvenlik testlerini Euro NCAP sayesinde internette sitesinden ya da farklı kaynaklardan bularak yıldız puanına göre güvenlik açısından kafasında bir düşünce oluşturmayı hedefliyor. Euro NCAP’ın önemi son yıllarda gittikçe artmış olup firmaların özellikle araçlarını test ettirmek istemeleri ise bunun bir kanıtı niteliğindedir. Aşağıdaki görsel ise testlerin ne kadar doğru değerler verdiğini gösterir nitelikte.

Evet arkadaşlar yazımın sonuna geldik umarım yararlı ve faydalı bilgiler bulabilmişsinizdir, sizlere olabildiğince farklı konularda yazılar yazmak ve sizleri sıkmadan okumanızı sağlayacak bilgiler vermek istiyorum umarım bu amacımda başarılı olabilirim ve yazımı yine güzel bir söz alıntısıyla bitirmek istiyorum.

Elimizden gelenin en iyisini yapmamız yetmez. Bazen gerekli olanı yapmamız gerekir.

-Winston Churchill

Sağlıcakla kalın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: